Приказката за Илия

Брой 18 (319) Година XV ISSN1312-0840

И тъй, на 5 октомври герберите победиха. Първо на тях президентът следва да връчи мандат за съставяне на правителство. Но как с 84 депутати? При това един от тях, Цветан Цветанов, бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи, е вече с ефективна присъда (4 години затвор) и с 3 висящи дела!...

В Древна Елада (VI век пр.н.е.) в обращение била люта клетва: „Боговете да изпълнят всичките ти желания”, тоест да видиш ти що за стока си. Бойко Борисов поиска победа и я получи. Сега? С тоя изборен резултат не би могъл да управлява от ден до пладне. А беше сигурен, че поне половината от 43-тия парламент ще е негова. Не би. „Калпавият мат`риал”, сиреч електоратът, за пореден път неприятно го изненада. Ама много неприятно!

Като не може, както иска, ще я кара, както намери. Готов е за премиер и на коалиционно правителство. Ще се жертва. Нали е за доброто на държавата. Дори няма да се кандидатира за президент през 2016 г. Склонен е да отстъпи и премиерското място, ако много настоятелно му го поискат. Е, всяко от заричанията му е предпоследно, но кой е без кусури!

Трябват му коалиционни партньори – да поемат част от отговорностите на властта срещу част от министерските кресла. Гавазите се разтичаха да му ги търсят. Едни са прекалено далеч от „центъра в дясно". Други не отговарят на изискванията на Европейската народна партия (ЕНП), към която ГЕРБ се числи. Трети са непоносимо леви. С четвърти Бойко отказва да разговаря заради запомнени обиди, нанесени му при предишния мандат. Замириса на провал, на нови избори. Сакън! Чак Западът се разтревожи. (Е, не целият.) Пожарно от Брюксел довтаса Жозеф Дол и така се вживя в ролята си помагач, че почна да раздава и неискани съвети.

Политическият субект Реформаторски блок (РБ) съзря шанс за себе си да го забележат, като се самопрепоръча за коалиционен партньор на „победителите“. Поставя условия, предявява претенции, капризничи. Навярно вече е додеял на лидера на ГЕРБ, ама като няма по-добър... Нищо чудно да сглобят някак някакво правителство за година, за две, за цял  мандат. И какво от това? Ще неутрализират корупцията? Ще разбудят промишленото производство? Ще съживят селското стопанство? Та те, послушници на неолиберализма, нали до пресипване повтарят, че държавата е лош стопанин и небива да се меси в икономиката. Въпреки това при актуализиране на бюджет 2014 и 2015 ще ключват заем, с който дългът ни ще надхвърли 10 милиарда лева. Да му мислят внуците и правнуците ни! А ще се дигне ли бариера пред престъпността и нехайството, донесли ни толкова злини това лято? 

Реформаторите и герберите щели да реформират пенсионната система (дано не по схемата на Симеон Дянков!), правосъдието, здравеопазването, образованието, научните институти... Само че тоя филм вече сме го гледали. И знаем: вълкът козината си мени, не и нрава си. За политическа врява, като сегашната в Търновско казват: „Празна Гана тъпан била“.

Зима се задава. По всичко личи, ще е и политическа. Ще пристигне Дядо Мраз, но тоя път без подаръци и без Снежанка. Чувалът му ще е натежал от набъбнали сметки за ток (пак!), за парно, за газ, за вода и със спомени от миналогодишния февруари. Българинът не току-тъй повтаря халивата си лакърдия: „Пременил се Илия. Погледнал се – пак в тия“.