Home Печат на КПБ Работнически вестник Електронен вариант на РВ Трансформацията на „Южен поток“ срина елита

Трансформацията на „Южен поток“ срина елита

България „опра пешкира“, властниците наговориха куп безсмислици.

„Лявото геополитическо кроше“ – ударът, нанесен от руския президент Владимир Путин на 1 декември, при оповестяването на резултатите от срещата с неговия турски колега Реджеп Таип Ердоган, хвърли властовата част от „елита“ на България в по-тежък нокаут, отколкото този, в който изпадна Кубрат Пулев след крошето на Кличко. Разликата е, че българският боксьор показа добра способност за възстановяване, а властите още не могат да се свестят. И наговориха куп безсмислици.

 

 

Изненадал ни бил Путин. И с какво? Спрял бил „Южен поток“. Първо, не е Путин, а Русия. А по-конкретно - „Газпром“ го прекратява. И второ, де да го бяха просто спрели... Но не, „Южен поток“ се трансформира. По този проект за нова система газопроводи се предвиждаше да преминават 63 млрд. кубометра природен газ годишно от Русия до страните от Европейския съюз. Първо по дъното на Черно море, а после през България, като се разклонява през Сърбия, Унгария, Словения, Австрия, а през Гърция и отново по морското дъно до Италия. При общ обем на инвестициите 25 млрд. щатски долара и дата на пускането – декември 2015 г. За страната ни това означаваше транзит на цялото количество синьо гориво и преки печалби от транзитни такси около 400 млн. евро или 600 млн. долара (в зависимост от валутни курсове, пазарни цени и т.н.). След договореностите в Истан­бул, Русия не само ще увеличи доставките по „Син поток“ за южната ни съседка, но и ще понижи с 6% цената на газа от 1 януари 2015 г. за потребителите там. И освен това се готви прокарването на втори дънен газопровод през Черно море до Турция, по-точно до границата с Гърция, с капацитет 63 млрд. кубометра годишно – нещо като „Син поток 2“. За да се спаси инвестицията и да се развиват икономиките. При преговорите Путин - Ердоган участвали и 10 министри от двете страни. Разговорите между двамата президенти „на 4 очи“ се водили 3 часа. Новината, че решението за спиране на „Южен поток“ е окончателно, бе потвърдена и от шефа на „Газпром“ Алексей Милер и руския енергиен министър Александър Новак. Медиите информират, че вече се разработват алтернативни трасета за Турция. Това прилича ли ви на дипломатическа игра?

И как така вас тези събития ви изненадаха, а съмишлениците на КПБ и левицата – не? „Работнически вестник“ от месеци предупреждава, че накрая ще се случи точно това. Публикувахме даже карта за трасетата на газопроводи и под нея ясно написахме: може България да се окаже „От два стола – че на земята“. Сега ще допълним истината. Изразихме се твърде предпазливо. Днес страната ни вече е лишена от приходите и предимствата на 4 енергийни проекта на нейна територия – петролопроводът „Бургас-Александруполис“, АЕЦ „Белене“, газопроводите „Набуко“ и „Южен поток“(те в най-добрия случай ще ни заобиколят видоизменени от юг, т. е. отляво по посока на потока газ). Няма съмнение, че за всички – а особено пък за „Южен поток“, България „опра пешкира“, макар че щети има за още 6 държави от Европа. И заради ЕС, и заради САЩ. И за фактическото замразяване на проекта, и дори за наказателната процедура от ЕК.

Провалите са изключително тежки. Най-много губят олигарсите и онези политици, които се поставиха в тяхна услуга. За боричканията за власт у нас имаше голям „принос“ и стремежът към ключови позиции в енергийни проекти – това е публична тайна. Не става дума само за транзитни такси, печалби от износ и т.н., а и за участие в изграждането и в експлоатацията. За България като енергиен „разпределителен пункт“ на Балканите.

Но губи и всеки български гражданин. А всичко бе правено от част от т. нар. „елит“ зад прикритието на благи приказки за „енергийна независимост“ на България. Е, сега сме почти напълно „независими“ в енергоресурсите. Нищо не зависи от нас.

Преди 137 години Фрид­рих Енгелс, в „Анти-Дюринг“ („Повратът на г-н Ойген Дюринг в науката“) писа, че марксизмът развива по-нататък отношението между категориите „свобода“ и „необходимост“, открито от Хегел. Свободата е осъзната необходимост. „Свободата се заключава не във въображаема независимост от законите на природата, а в познанието на тези закони и във възможността поради това да се възползваме планомерно от тях за определени цели“, уточнява Енгелс. И допълва, че същото важи и за обективните закони за развитие на обществото. Не сме и подозирали преди 25 години, че ще се налага да повтаряме тези думи. Но ето, че българският „елит“ се срина, понеже си въобрази, че като се присъедини към „по-силния“, ще „подчини“ реалността, и законите на икономиката и обществото, и законите  на природата, на своите мъгляви представи. Това просто нямаше как да стане!

Богдан ДАРЕВ

Последна промяна от Понеделник, 08 Декември 2014г. 11:57ч.